Ha nyár, akkor esküvőszezon
2015. július 29. írta: dosaj

Ha nyár, akkor esküvőszezon

 dsc_0620_resize.JPG

Esküvőre a leggyakrabban pénzt adunk az ifjú párnak, amit utána a fiatalok házra, felújításra, nászútra, berendezési tárgyakra, vagy gyerekre költhetnek, vagyis hasznosabbnál hasznosabb dolgokra. Azonban a pénz nem túl szép ajándék. A sablonos "Nászajándék" feliratú borítékok helyett egyik barátnőm mutatott egy oldalt, ahol kis dobozkába rejtett pénzvirágot hajtogatottak az ifjú párnak. Az ötlet megmondom, akkor felbosszantott, mert szétszedni sem lehet egyszerű, és nem kedvelem a gyűrött papírpénzt sem, de egy évvel később beláttam, hogy van benne valami, és most én is elkészítettem egy baráti házaspárnak. Készítés közben a teljes folyamatot dokumentáltam, mert nem találtam az interneten olyan oldalt, ahol fotókkal mutatnák be, lépésről lépésre a folyamatot.

Alapanyagok:

1 db A2-es vastag karton (jelen esetben fekete)

1 db A2-es színes karton (jelen esetben piros)

1 db A2-es mintás vagy színes karton (jelen esetben bézs karton amit mintás organzával vontam be)

3x3 méter piros és bordó organza, és vékony piros selyem szalag

folyékony ragasztó, vonalzó, olló, szike

 

1. lépés - a doboztető:

Az alapkartonra (fekete) rajzolunk egy 24,3x24,3 cm-es négyzetet. Minden oldalától 3,5 cm-re húzunk egy-egy párhuzamos vonalat az oldalaival. A sarkainál kialakult kicsi négyzetek átlóját meghúzzuk, és kivágunk belőle egy egyenlő szárú háromszöget. Az alábbi módon:

 dsc_0603_resize.JPG

Ha a vágás kész, a vonalak mentén behajtogatjuk, hogy könnyebb és szebb legyen szikével finoman karcoljuk meg a vastag kartont. A háromszögeket ragasztózzuk be, majd ragasszuk össze a tetőt.

2. lépés - a doboz alja:

A doboz aljához vagyis a doboz testéhez az alapkartonra rajzolunk egy 37x37 cm-es négyzetet, aminek a széleitől 10 cm-re húzunk 1-1 párhuzamos vonalat az oldalakkal. A sarkoknál kialakult 10x10 cm-es négyzeteket kivágjuk. Ha jól dolgoztunk így fog kinézni:

 dsc_0605_resize.JPG

A vonalak mentén finoman megkarcoljuk, és felhajtjuk az oldalakat.

 3. lépés - a doboz oldalainak külső dekorálása:

 A dekoráláshoz bármit választhatunk a lehetőségeinkhez és az igényekhez igazítva. Az esküvő alapszíne barna-bézs volt, és a menyasszony egyik kedvence pedig a piros, úgyhogy ezt próbáltam kombinálni. A különböző színű lapokat érdemes színátmenetesen összekombinálni. A feketére a sötétebb árnyalatú (piros) kartont, arra pedig a világosabb árnyalatú (bézs) kartont ragasztottam, amit bevontam mintás organzával. Piros kartonból kivágunk 4 db 8x15 cm-es téglalapot, a bézs kartonból 4 db 6x13 cm-es téglalapot. A bézs lapokra az organzából levágunk 4 db 8x13 cm-es darabot, amit alul, felül hátrahajtunk és a hátuljára ragasztjuk.

 dsc_0611_resize.JPG

4. lépés - a doboz tetejének a dekorálása:

A doboz oldalaihoz hasonlóan piros és bézs kartonnal dolgozunk. Felülre kivágunk egy 15x15 cm-es piros négyzetet, egy 13x13 cm-es bézs négyzetet, a bézs négyzetet bevonjuk egy 13x18 cm-es anyaggal, majd mindezt a tetőre ragasztjuk. A doboztető oldalaihoz szükség lesz 4 db 15x2,5 cm-es piros téglalapra, 4 db 13x1,5 cm-es bézs téglalapra, és 4 db 13x3.5 cm-es organzát, a bézs lapokat bevonjuk az organzával, majd egymásra ragasszuk őket a tető oldalain.

 dsc_0613_resize.JPG

dsc_0609_resize.JPG

5. lépés - a doboz belsejének dekorálása:

A belsejéhez levágunk 4 db 15x 8 cm-es piros téglalapot, majd az oldalakra ragasszuk. Minden oldalra készítünk 1-1 zsebet, amibe a vicces kis ajándékokat tűzhetjük. Ehhez levágunk 4 db 10x8.5 cm-es téglalapot, aminek egyik hosszabbik oldalát mintás (hullámos vagy cikkcakkos) ollóval levágjuk, majd bevonjuk organzával (4 db 12x8 cm), amiket a rövidebbik oldalaknál ragasztunk rá a hátuljára. A bézs lapoknak csak 3 oldalát ragasztózzuk be, hogy a hullámos oldalánál nyitott legyen. A sarkokba készítünk 1-1 háromszög alakú fület a virág alapjának a lefogatásához: 4 db 4x4 cm derékszögű háromszög, amit a hosszabbik oldalán hullámosra vágunk. Úgy ragasszuk le, hogy a hullámos oldalánál nyitott maradjon.

 dsc_0615_resize.JPG

6. lépés - a pénzvirág:

A pénzvirág hajtogatásához 8 db 2000-es és 4 db 1000-es kell. Ez így pont 20 000 Ft. Az összegtől függ a pénztípus, amiből a virág készül.  Egy kis darab kötöző drótra is szükség lesz a virágszirmok rögzítéséhez. Azért jobb a vékony drót mert így az ifjú párnak is könnyebb lesz szétszedni, mintha gumival fognánk össze.

 dscn0657_resize.JPG

 dscn0658_resize.JPG

 dscn0660_resize.JPG

dscn0661_resize.JPG

dscn0664_resize.JPG

A lótuszvirág hajtogatásának menetét itt találod.

7. lépés - virág rögzítése:

A doboz belsejébe kivágunk 1 db 15x15 cm-es piros négyzetet, és 1 db 13x13 cm-es négyzetet, amit bevonunk organzával (13x15 cm). Az egészet összeragasszuk. A közepét kilyukasztjuk, amin átfűzzük a drót végét, majd a hátulján megdrótozzuk. A lap sarkait bebújtatjuk a háromszög zsebekbe.

 dsc_0614_resize.JPG

8. lépés - a vicces ajándékok és kísérő üzenetek:

Kisebb lapokat vágunk bézs és pirosakat. A bézs lapokra vicces ajándékokat ragasztunk Technokollal, valamint üzeneteket írunk:

Cellux és madzag: "Ha elszakadt, ha eltörött, talán még akkor is menthető."

Gyufa: "Hogy legyen mivel fellobbantani a tüzet."

Sorsjegy: "Amikor már csak a vakszerencsében bíztok." 

Aprópénz: "Állítólag nem boldogít - ha titeket sem, küldjétek vissza!"

A kis piros lapokra pedig gratulációt, sok boldogságot kívánunk üzeneteket, idézetet írunk.

 dsc_0622_resize.JPG

9. lépés - összeállítás:

Amikor minden a helyén van, az oldalakat felhajtjuk, a doboz tetejét rátesszük és átkötjük egy nagy szalaggal, és masnival díszítjük a tetejét.

 dsc_0624_resize.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csdosa.blog.hu/api/trackback/id/tr527659632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása